четвер, 21 квітня 2016 р.

22 квітня – Міжнародний день Матері Землі

Земля-наш спільний дім, в якому для нас Бог створив абсолютно унікальні умови, що
дозволяють не тільки виживати, але й насолоджуватися життям.
 Чи замислюємось ми колись, як нам пощастило-жити на такій чудовій планеті? А чим ми їй віддячуємо? Людство нарешті задумалося про це. І офіційно з 2010-го  року в наших календарях на міжнародному рівні зявився знаковий День – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МАТЕРІ ЗЕМЛІ, який ми відзначаємо 22 квітня. Символом Дня є грецька буква «тета», написана зеленим кольором на білому тлі.
Раніше 22 квітня у США відзначали День дерев, коли мільйони людей виходили на вулиці, щоб посадити дерева чи кущі й доглянути парки. Саме це свято й переросло у Всесвітній день Матері Землі, коли кожна людина має замислитися про те, що вона може зробити для нашої планети. Недарма, у День Землі в різних країнах лунає ДЗВІН МИРУ, який закликає людей докласти зусиль до захисту миру на планеті та збереження нашого спільного дому. А чи знаєш ти, що…-          Якби Сонце і Земля були «молодшими», ми не встигли би зіпястися на ноги і розвинути досить великий мозок, аби замислитися про своє місце у Всесвіті. Адже Земля сформувалася аж 4,54 мільйонів років тому! А люди ходять по планеті всього 4 мільйонів років.
-          Найспекотніше місце на Землі – Долина смерті в штаті Каліфорнія. 1917 року протягом 43 днів там трималася температура 48,90 за Цельсієм. Попри це, тут живе понад 15 видів птахів, 40 видів ссавців, 44 види плазунів, 12 видів амфібій, 13 видів риб і 545 видів рослин!

 -          Максимальну температуру повітря, 57,80 за Цельсієм, зафіксували в Лівії, у містечку Аль-Азіза. Натомість найхолоднішим місцем на Землі вважають Полюс недоступності в Антарктиді. Середньорічна температура там становить -57,80 за Цельсієм.
 -          Океани покривають близько 70% земної поверхні, але люди вивчили поки що тільки 5%. Про решту 95% Світового океану ми майже нічого не знаємо. Найбільш «мертвою» водоймою є Мертве море, а ОЗЕРО СМЕРТІ В СИЦИЛІЇ, на берегах якого навіть немає рослин. З дна озера бють два джерела сильно концентрованої кислоти, яка й отруює воду.

 -          Найбільшими організмами на планеті можна назвати… гриби, адже значна частина «грибного тіла» захована під землею. Наприкад, 1992 року вчені зафіксували площу, яку займав один опеньок в Орегоні, - 0,89 га!
 -         
Серед дерев найвищою є гігантська секвойя «Генерал Шерман», яка росте в Каліфорнії,-112,7 метра.

Немає коментарів :

Дописати коментар