понеділок, 18 січня 2016 р.

Про книги... Але цього разу незвичайні

  Щодня люди мають справу з книгами. Сьогодні дедалі частіше з електронними. Однак серед друкованих видань трапляються такі поліграфічні шедеври, пройти повз які складно. Їх читають, збирають для колекції, дарують, тим більше що гарна книга завжди вважалася найкращим подарунком.


Google провів 

літературне дослідження


   Компанія Google, що має доступ до всієї інформації світу, підрахувала, скільки на планеті існує книг. Тобто не власне фізичних обкладинок, адже в одного роману наклад може досягати декількох мільйонів, а саме кількість творчих одиниць. Зрештою цифра вийшла не така вже й велика - дещо менше за 130 мільйонів книг.
  На цьому Google свої дослідження в книжковому світі не закінчив. Він запропонував кілька книжкових рейтингів, у яких книги змагалися за звання найдавнішої, найдорожчої, найпопулярнішої й ще в різних най-, най. Так, найдавнішою книгою у світі став невеликий сувій папіруса Присса, створений понад 5 тисяч років тому. Сувій знайшли в одній із єгипетських пірамід. Здивувало археологів те, що в сувої не було якогось нудного переліку законів або біографії фараона - автор просто описав, як йому не подобається молодь. Він назвав її ледачою й невихованою...
  У Топ-3 найпопулярніших книг всіх часів та народів потрапили Біблія, цитатник Мао Цзедуна й "Володар перснів" Толкіна. Цікаво, що трилогія Джона Толкіна за популярністю обійшла Коран і ще безліч релігійних трактатів, які були створені на сотні років раніше за популярне фентезі


Про найдивовижніші дизайнерські книги, які змінюють уявлення про книги загалом.



Книга, яку потрібно... спалити

  451  градус - температура, за якої запалюється папір. А власне роман Рея Бредбері "451 градус за Фаренгейтом" - про заборонені книги, які палять за велінням уряду.

Результат пошуку зображень за запитом "роман Рея Бредбері "451 градус за Фаренгейтом""

Книги-скульптури 

  Прізвисько Брайана Деттмера - "книжковий різник". Він займається "бук-карвингом" - різьбленням по книгах. Цьому майстрові для роботи потрібні скальпель, пінцет, ножиці й книги. Зрештою виходять дуже незвичайні й досить свіжі потрактування найрізноманітніших жанрів - від медичних довідників до коміксів.

Результат пошуку зображень за запитом "книги-скульптуры Брайана Деттмера"Результат пошуку зображень за запитом "книги-скульптуры Брайана Деттмера"Результат пошуку зображень за запитом "книги-скульптуры Брайана Деттмера"

Сто тисяч мільярдів віршів

  У книзі Раймонда Квінау всього 10 сонетів, але кожний з них розрізаний на тонкі смужки в один рядок завдовжки. Читач може комбінувати смужки в будь-якому порядку - ритмічний малюнок від цього не змінюється, а значеннєвий малюнок набуває досить несподіваних відтінків. Якщо читач захоче скласти всі можливі комбінації й буде читати їх уголос цілодобово, у нього на це піде приблизно 200 000 років.
Результат пошуку зображень за запитом "книга Раймонда Квінау "Сто тисяч мільярдів віршів""

Книга-спеція

   Зазвичай спеції зберігають у спеціальних баночках, але дизайнер Нік Бамптон запропонував зберігати їх у книзі. Для того, щоб використати якусь спецію, необхідно відірвати аркуш і покласти його на сковорідку. Аркуш розчиниться під впливом вологи й температури.

Результат пошуку зображень за запитом "книга -спеція Ніка Бамптона"

Кулінарна книга, яку перед прочитанням необхідно запекти


   Ця книга була створена хорватськими книговидавцями. Для того, щоб приготувати яке-небудь блюдо за рецептом із цього кулінарного видання, спочатку потрібно запекти... книгу. Після прогрівання на її сторінках з"явиться текст із рецептами. 

Результат пошуку зображень за запитом "кулінарна книга, яку перед прочитанням потрібно запекти"


Немає коментарів :

Дописати коментар